.

Nieuws

Ook Wereldkampioen Banked Slalom

 

28-2-2015 La Molina Spanje

Wat een geweldige week heb ik gehad hier in Spanje. Vooraf had ik dit niet kunnen hopen of dromen. Ik heb wederom goud hier op de Wereldkampioenschappen maar nu op het onderdeel Banked Slalom. Werd ik dinsdag kampioen op de Boardercross sta ik wederom op het podium, super gaaf zeg! Al met al was het wel een lastige dag.

We hadden vanwege de sneeuwval niet de dag ervoor kunnen trainen in de course. Op de dag zelf ging de training alles behalve goed. Ik begon te twijfelen welk board ik moest pakken in de race. Na mijn eerste voorzichtige run was het vertrouwen terug en kon ik er vol voor gaan in mijn laatste 2 runs. De derde run was een "all or nothing run" en zocht ik de grens op: "vallen of een wereld tijd". Het werd het laatste. En zo stond ik bij de sluiting ceremony wederom op het podium en klonk het Wilhelmus uit de speakers. Zondag reis ik af naar huis in Nederland. Rusten is er niet bij mijn agenda staat bomvol met afspraken. Woensdag vertrek ik naar mijn andere "huis" in Steamboat Springs USA. Ik rond daar de laaste 2 maanden van mijn buitenlandse trainingstage af in de bergen. Tevens bereid ik mijn school examen voor zodat ik dit jaar ook nog even mijn VMBO-T diploma haal. Best druk voor een scholier maar ik zou met niemand willen ruilen :)

Dank aan de coaches/trainers Frank Germann, Edwin Spee en Cody Brown. Dank aan orthese bouwer Frank Jol en sportarts Jessica Gal. Als laatste met teammaten: Bibian Mentel, Lisa Bunschoten en Bas Dirks. En uiteraard de Mentelity Foundation

 


» Lees verder...

Chris Vos Wereldkampioen Boardercross!

Lisa Bunschoten, Chris Vos, Bibian Mentel en Johan Cruyff. Foto: Natasja Vos (c)

24-2-2015

In het Spaanse La Molina is Chris op het onderdeel boardercross Wereldkampioen geworden. Onder zware omstandigheden van mist, zware sneeuwval en wind lukte het hem, om zege te vieren op dit onderdeel. Het waren zware omstandigheden en er kan van alles gebeuren in de course. Zo kan een tegenstander van zijn lijn wijken en je omver kegelen. Dat was me al bij de X Games overkomen en het spookte toch wel door mijn hoofd. De wedstrijd verliep als een lotterij en podium kanshebbers maakten grote fouten. Vooraf had ik dit podium niet voorspeld moet ik eerlijk zijn. Door mijzelf goed te concentreren en recht op mijn doel af te gaan maakte ik geen fouten en eindigde ik als eerste. Het mooiste was dat Johan Cruijff plots te voorschijn kwam bij de medaille ceremony. Ik vond het super gaaf dat hij erbij was. Lisa Bunschoten eindigde bij de dames op plaats 3 en Bibian Mentel werd eveneens Wereldkampioen. Op zaterdag 28 februari staat de Banked Slalom op het progamma. 
» Lees verder...

Mijn X Games avontuur

Op 23 januari 2015 heb ik meegedaan aan de Winter X Games Colorado USA. Nog steeds geniet ik van mijn uitnodiging en deelname aan dit evenement. Ik liep daar in de atleten lounge alle professionele snowboarders tegen het lijf over de gehele wereld. Ik maakte een praatje met ze en zij waren zeer belangstellend over mijn verrichtingen in de sport.

Wij als adaptive groep reden tijdens de X Games de course van de valide riders op 2 sprongen na. We gingen voor het eerst ook met 6 man tegelijk starten via het startgate. Nou heb ik daar in het verleden wel ervaring mee opgedaan met het Dutch SBX Team maar voor vele riders was dit nieuw. Tijdens onze World Cup wedstrijden rijden we sinds deze maand two bij two. In mijn race was er tevens geen onderscheid gemaakt in de beperking die je hebt. Ik kwam uit tegen atleten met een onderbeen beperking terwijl bij mij, mijn hele been niet functioneert. Mijn kansen zijn daardoor klein maar ook mede door mijn gewicht en leeftijd ben ik het nadeel maar dat mag de pret niet drukken.

Chris in het blauw. Foto Natasja Vos (C)

Na de kwalificatie op donderdag vond de eerste run plaats op de Buttermilk Mountain. Ik maakte een ontzettende goede start en lag voor op tijdens de 2 rolers. Op rolers rijden verlies ik altijd snelheid. Voor de eerste jump werd ik door mijn tegenstander naar links gedrukt en kwam mijn board klem te zitten onder zijn board. Hierdoor viel ik naar achter en kon daardoor de jump niet maken. Ik vervolgde mijn race en sloot deze goed af met een vierde plaats.  Uiteraard was ik even gefrustreerd over het feit dat ik geen clean run kon maken maar ja, dat is boardercross. Er kan van alles gebeuren.

In de small finals knalde ik wederom als eerste uit de startgate. De reporters op tv hadden het erover. Hoe kan een kid van 16 jaar zo snel starten hahaha. Te leuk om dat te horen. Ik start zo goed omdat ik altijd veel fysiek train en ook speciaal op het starten. Lekker explosief het startgate aan gort trekken. Ik was nu als eerste over de eerste jump lande niet geheel goed waardoor ik snelheid verloor. Daarna kwam ik bij de volgende rolers niet goed uit met mijn orthese been waardoor de veer die erin zit tegen mij gaat werken en werd ik gelanceerd. Ik crashte op mijn hoofd maar was zo vol van adrenaline dat ik in 1 beweging weer stond en snelheid behield. Ik sloot deze run af met een tweede plaats en behaalde een 8st plaats in de  einduitslag.

Chris in het rood. Foto Natasja Vos (c)

Wat heb ik een ervaring opgedaan op deze wedstrijd. Ontzettend veel geleerd in de course maar bovenal mentaal. Zoveel belangstelling, zoveel camera’s, zoveel mensen die naar je kijken. Met een trots en opgeheven gevoel vertrek ik weer naar Steamboat Springs om mij aan te sluiten bij mijn trainingsgroep in voorbereiding voor de Wereld Kampioenschappen in Februari La Molina Spain.

  

Chris samen met Bondscoach Frank Germann Foto Natasja Vos (C)

Mijn dank gaat uit naar Bondscoach Frank Germann. Hij heeft mij deze dagen met al zijn ervaring begeleid en gecoacht. En ervaring heeft Frank. Dank daarvoor. Tevens dank aan de Mentelity Foundation welke mij speciaal voor dit evenement hebben ondersteund om hier aanwezig te kunnen zijn.

 


» Lees verder...

2 World Cup wins Big White Aspen

Big White Canada 20 januari 2015.

Na onze race in Aspen Colorado ben ik met het team door gereisd naar Big White Canada voor nog 2 World Cup wedstrijden. Big White is 1 van mijn favoriete plekken om te snowboarden. De natuur en omgeving is gewoonweg zo mooi dat ik elke keer weer er van onder de indruk ben. Ik kom hier nu al 3 jaar en hoop hier snel weer terug te komen.

Als eerste stond de World Cup SBX Snowboarden op het programma. De course was prachtig aangelegd en uitdagend om op te rijden. Onder zware omstandigheden van sneeuwval en mist vond de race plaats. Na 2 time trails en een two by two race bleek ik de snelste te zijn van het veld en won ik voor het eerst een World Cup.  Nadat ik in Aspen een World Cup moest laten schieten vanwege een blessure ben ik bijzonder blij dat ik na een paar dagen revalidatie  toch weer kan racen en hier gewoonweg mijn eerste World Cup win. Veel dank gaat uit naar mijn orthese bouwer Frank Jol en in het bijzonder orthese bouwer David Broman uit Kelowna Canada.  Meneer Broman heeft mijn orthese aangepast zodat ik pijnvrij aan de start kon verschijnen.

De volgende World Cup was een Banked Slalom race. Onder betere omstandigheden als de training vond deze race eveneens plaats in Big White. De Banked Slalom is een technische race en i love it. Na 3 runs bleek ik de beste uit het veld en won ik mijn tweede World Cup van het seizoen. Overigens was ons team deze 2 dagen ontzettend succesvol want Bibian Mentel won eveneens 2 World Cups en Lisa Bunschoten werd 2 keer derde.  Dank aan Coach Frank Germann en Edwin Spee. Voor de feedback en begeleiding.

We reizen nu af naar Aspen Colorado voor de X Games. Ik ben ontzettend benieuwd naar de course. Ik heb hem op papier bekeken en hij is spectaculair. Op de X Games APP voor iphone en android staat het volledige  programma  van de X Games. Ik doe mee aan de Snowboarder X Adaptive race.  Qualifying is op donderdag 22 januari 11.00 uur  en de final is op vrijdag 23 januari om 13.30 uur allen Amerikaanse tijd. Uitzending is online of op ESPN 2. Ik ga het beste uit mijzelf halen, want meer als dat kan ik niet doen. Wish me Luck!

 

<iframe frameborder="0" height="300" scrolling="no" src="http://www.youtube.com/embed/CtdBjybKuJQ" "="" width="400">


» Lees verder...

World Cup Aspen USA

Op 12 en 13 januari 2015 stonden er 2 World Cups op het progamma in Aspen USA. De eerste dag heb ik heerlijk gereden en merkte ik dat de trainings arbeid tijdens mijn stage in Steamboat Springs USA resultaat zou opleveren. Ik stond heerlijk te boarden en mijn collega riders vroegen allemaal wat ik gedaan had.... Nou gewoon trainen lachte ik ze toe met een grote smile op mijn gezicht.

Ik werd tijdens de eerste World Cup in de time trails tweede en moest de Amerikaan Michael Schultz voor laten. Geen schande tegenover deze topsporter uit Amerika. Ik kan tevreden terug kijken vooral omdat het gat met hem niet al te groot is. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Ik stond uiteindelijk in Aspen gewoon op het podium tussen de grote volwassen manen en daar ben ik dik tevreden mee. 

Echter was er ook een keerzijde. Door de intensieve trainingen in Steamboat Springs ontwikkeld mijn been zich en gaat hij anders in de orthese staan. Gevolg is dat hij knelt en er onstaan drukplekken. Zo ook op mijn enkel. Hierdoor kon ik de tweede dag niet starten tijdens de World Cup two by two. Ik baalde want ik wilde heel graag deze race rijden omdat het is zo gaaf is om te doen. Ik zat op een krukje de wedstrijd aan de zijlijn te volgen.....

Ik heb nu een paar dagen rust en vlieg over naar Canada Big White voor nieuwe wedstrijden. Het ziet ernaar uit dat ik hier kan starten. In overleg met mijn orthese bouwer Frank Jol heben we in Canada een bouwer gevonden die gaat kijken om mijn orthese been aan te passen. Mijn reserve been is naar Nederland zodat Frank deze kan aanpassen. Zo hoop ik dat het goed gaat komen.

Op naar de Word Cups in Canada! Heb er erg veel zin in, en dan daarna naar de X Games. Bibian Mentel won 2 World Cups en Lisa Bunschoten eindige op plaats 3 en 4.
» Lees verder...

Chris Vos naar X Games USA

 

De Amerikaanse organisatie van de X Games maakte deze week bekend dat de Nederlandse Paralympische atleet Chris Vos (16) uitgenodigd is voor de X Games.

Ik ben bijzonder verheugd dat ik nu al mag deelnemen aan 1 van de mooiste en prestigieuze evenement uit de snowboard scene. Afgelopen jaar was al een droom door mijn deelname aan de Paralympic Games in Sochi. Door mijn optreden in Sochi ben ik uitgenodigd door de organisatie van de X Games. Je kunt niet deelnemen aan het evenement zonder uitnodiging van de organisatie en dat maakt het zo special. De gehele wereld top is aanwezig in Aspen USA en straks loop ik daar ook rond. Hoe gaaf is dat! Een podium plaats zit er niet in maar ik ga het beste uit mij zelf halen net als in Sochi. Met dat gevoel en die drive ga ik naar de X Games.

De X Games zijn van 21 tot en met 25 januari 2015. Op vrijdag 23 januari is mijn race, de snowboarder X Adaptive in Aspen te volgen online op ESPN. Ik verblijf nu en de komende maanden in Steamboat Springs Colorado USA alwaar ik een intern trainings progamma volg onder leiding van de Nederlander Thedo Remmelink en Trainer Cody Brown.

Chris Vos heeft als gevolg van een ongeluk op zijn vijfde een verlamming aan zijn rechterbeen, waardoor dat been niet functioneert. Een jaar nadat hij uit het ziekenhuis kwam, begon hij met snowboarden met een orhese om zijn been. Na lang oefenen en trainen kon hij zelf de piste af. Op 12 jarige leeftijd maakte hij zijn debuut op een World Cup snowboarden en toen hij 13 jaar was werd hij Junior Wereldkampioen. In 2014 kwam zijn droom uit: hij vertegenwoordigde op 16 jarige leeftijd Nederland op de Paralympische Spelen van Sochi.

Hij is ambasadeur van de Johan Cruyff en Mentelity Foundation. Paralympisch winnares Bibian Mentel nam Chris op 12 jarige leeftijd mee naar alle wedstrijden over de hele wereld en is als een mentor voor hem.

De X-Games is een jaarlijks sportevenement, georganiseerd door de Amerikaanse sport omroep ESPN, die zich richt op extreme sporten.

De wedstrijden zijn vaak voorzien van nieuwe trucs zoals Tony Hawk's 900 in skateboarden, Travis Pastrana 's dubbele backflip in freestyle motorcross, Heath Frisby allereerste sneeuwscooter front flip, en de eerste gelande  drievoudige flip van Torstein Horgmo in een snowboard wedstrijd.

Het evenement word hoog gewaardeerd door sport marketeers en bedrijven waardoor het zorgt voor enorme exposure voor de sport en hun atleten.

Interview op aanvraag mogelijk. Chris@adaptivechris.com 

 

Chris Vos in Steamboat Springs Colorado USA.

 


» Lees verder...

Goud en Zilver

Wat een geweldige week heb ik achter de rug. Ik heb voor het eerst op het podium gestaan en dat voelde geweldig. Ik had goud op de Europa Cup en Zilver op de World Cup, Banked Slalom Para-Snowboarden georganiseerd door de IPC.

Door een nieuw classificatie methode hoef ik niet meer te racen tegen de atleten die “alleen” hun onderbeen missen. Deze atleten kunnen hun knie gebruiken en hebben spierkracht in hun bovenbeen. Ik daartegen niet, waardoor ik in een andere groep riders kom met dezelfde handicap. Ik ben blij dat dit is gedaan want het is op deze manier een “eerlijke” race geworden.

Uiteraard had ik vooraf niet verwacht dat dit zo zou uitpakken voor mij. Ik belande prompt op het podium en reed tevens zeer goede tijden. De training arbeid van de afgelopen weken in Hintertoux Oostenrijk samen met technisch trainer Frank Germann waren niet voor niets geweest. We hebben op de Banked Slalom enorm veel getraind. Nog nooit heb ik op het hoogste niveau een prijs gewonnen maar in Landgraaf heb ik tegen een internationaal deelnemers veld maximaal gepresteerd. Ik ben ontzettend trots.

Dinsdag 18 november vertrek ik naar Steamboat Springs USA voor mijn langdurige training Stage. Ik heb er ontzettend veel zin in om hier veel te leren en fysiek sterker te worden. Aan de voet van de piste verblijf ik samen met Lisa Bunschoten in ons eigen appartement. We krijgen er dagelijks een fulltime sport programma aangeboden en worden begeleid op gebied van voeding en mentaal weerbaarheid.

I keep you posted

 


» Lees verder...

USA, HERE I COME!

 

Het seizoen staat voor de deur en ik heb er ontzettend veel zin in. Eindelijk kan ik het weer hebben over snowboarden. Na een Paralympisch jaar moeten de volgende 4 jaren worden georganiseerd en ingericht en dat blijkt verdomd lastig. Dat heeft ook te maken dat het NOC/NSF onze sport in een topsportplan heeft gegoten terwijl we het hiervoor allemaal zelf organiseerde. Dat was samen met de sportbond even zoeken naar de juiste afstemming. Uiteindelijk ben ik vorige maand afgereisd naar Hintertoux voor een trainingskamp begeleid door Bondscoach Frank Germann. Het bleek een goede kennismaking periode te zijn om komende week opnieuw af te reizen naar Hintertoux Oostenrijk.

 

 

Ik had na Sochi met mijn ouders besloten om het komend seizoen minder te reizen en meer in het buitenland te trainen dan wedstrijden rijden. Ik reis dan ook komend seizoen 2 keer langdurig af naar Steamboat Spring Colorado USA. Ik zal daar eerst 2,5 maanden zijn en na het bezoeken van de Wereld-kampioenschappen in Spanje, ik wederom terug ga voor nog eens 2 maanden. Onder begeleiding van oud Olympisch snowboarder Thedo Remmelink (NL) volg ik daar een fulltime dagelijks trainings programma en verblijf samen met Lisa Bunschoten in een appartement aan de voet van de berg. Het zal me een schat aan ervaring opleveren zowel op als buiten de piste.

 

 

Ondertussen ben ik de afgelopen weken gekeurd door mijn Sportarts Jessica Gal en heeft topsportcentrum Reade Amsterdam mij onderworpen aan de gebruikelijke inspanningstesten. Daarnaast gaan we samen met dit team en orthese bouwer Frank Jol in gesprek voor de door ontwikkeling van mijn snowboard ortheses. Hier is voor mij veel tijdwinst te behalen in de toekomst.

Op 19 en 20 november zijn de eerste wedstrijden in Landgraaf. Daar zal ik opnieuw worden gekeurd omdat er een nieuwe klasse bijkomt. Het komt erop neer dat atleten met een onderbeen beperking en atleten met een bovenbeen beperking niet meer tegen elkaar uitkomen in de race. De keuring zal uitwijzen in welke klasse ik val.

Na Landgraaf is het tijd om af te reizen naar USA. Ik vertrek op 25 november.

USA, HERE I COME!


» Lees verder...

Start van het snowboard seizoen

 

Het is weer tijd voor een nieuw snowboard seizoen echter heb ik heerlijk genoten van een vakantie in Australië. Ik heb er met de familie 4 weken rondgetrokken. Begonnen in Sydney om uiteindelijk te eindigen in Port Douglas. Er waren meerdere hoogtepunten maar 1 was toch wel mijn bezoek aan  mede atleet Ben Tudhope. Ben en zijn familie hebben ons op tour meegenomen naar de mooie plekjes van Manley Beach. Wat ik vooral gaaf vond was toen ik bij hem thuis kwam er foto's hingen van Sochi en ik mijzelf natuurlijk hier tussen zag hangen. Verder hebben we nog walvissen gespot en zijn we wezen raften.

Ondertussen ben ik gewoon door gegaan in de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Ook in Australië heb ik elke dag mijn fysieke gesteldheid op de proef genomen en heb ik weer behoorlijk wat slagen gemaakt in kracht. Daarnaast zijn we druk doende om samen met Frank Jol en Topsport centrum Reade te kijken naar mogelijkheden voor een nieuwe orthese. Ik zou zo graag dieper willen kunnen buigen om zo beter over de rollers te kunnen. Het blijft een moeilijk vraagstuk.

Mijn trainingen bij het Dutch SBX team heb ik hervat en ben weer veel bezig in Zoetermeer. Ik moet zeggen dat je weer snel de draad oppakt. Samen met de Mentelity Foundation zijn we bezig met een trainingsplan voor dit seizoen. Hoe dit plan eruit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. We zijn wel druk bezig om langere tijd in de sneeuw te verblijven om zo meer trainings meters te maken. Ik zal mij ook dit jaar meer richten op trainen dan wedstrijd rijden. Er verandert ook wat tijdens de wedstrijden. Er zal naast snowboard cross welke two bij two worden gereden ook een banked slalom wedstrijd worden gehouden. Er komt dus een dicipline bij. Ik ben benieuwd wat dit voor mij gaat opleveren.

 

 

 


» Lees verder...

Het Zwarte Gat

 

 

Het is alweer 2,5 maand geleden dat ik bezig was met de deelname op de Paralympische Spelen in Sochi 2014. Ik heb er vanaf mijn dertiende levensjaar hard voor getraind. Vier jaar lang stond alles in het teken om mij te plaatsen voor dit evenement. Op 14 maart 2014 was het zover en maakte ik mijn debuut op de Boardercross. De week erna was hectisch en toen was er.............niets meer. Niets om naar uit te kijken. Niets om voor te trainen. Niets om voor te gaan. Heb gewoon 2 maanden niets gedaan. Geen puf, geen zin. Een rust pauze is opzich natuurlijk heerlijk, maar ik mis gewoon mijn uitdaging. Daar kwam 14 maart 2014 dus eigenlijk een einde aan. Zo vreemd. Ik vind dat zo lastig en ik kan zeggen, het zwarte gat bestaat!

Ik moest me de afgelopen tijd op 3 schoolexamens concentreren. Nadat ik dat heb gedaan stelde mijn broer Lorenzo  voor om even af te reizen naar Hintertoux Oostenrijk. Heerlijk, verstand op nul, en een paar dagen poeder rammen en kickers springen. Ik heb ervan genoten en hierdoor ben ik weer begonnen met de eerste fysieke trainingen. Ik kruip uit het zwarte gat alhoewel ik nog geen nieuwe uitdaging heb.

Het is ook in zijn geheel niet duidelijk hoe de komende jaren worden ingericht. De afgelopen jaren zijn geheel door mijn ouders ingericht. Van Sportarts, Fysiotherapeut, Personal Trainer, Mentale Coach, Orthese bouwer tot Snowboard trainer, maken van trainings schema's en het werven van sponsoren want financieel hebben we grotendeels zelf bekostigd. Ze brachten mij overal heen en begeleide mij waar nodig. Een TOP Team. Ook de Mentelity Foundation van Edwin Spee en Bibian Mentel hebben altijd klaar gestaan en mij geholpen om ons gezamelijken doel te bereiken, de Paralympics van 2014. Hoe de weg naar 2018 gaat is mij nog niet duidelijk. "Andere" mensen gaan zich ermee bemoeien. Gelukkig heb ik mijn eigen vertrouwde begeleidingsteam om mij heen en dat heeft me veel gebracht. Daar ben ik na de Paralympics ook op terug gevallen. Zij stonden net als de jaren hiervoor, voor mij klaar.

Afgelopen weekend mocht ik bij de opname zijn van het TV progamma Recht uit het Hart. Bibian Mentel deed haar verhaal tegenover een groep mensen. Met kippevel heb ik naar haar geluisterd en gekeken. Haar verhaal heb ik vaak genoeg gehoord maar het blijft inspirerend. Ik leer hier zo veel van als mens. Dank je wel Bibian voor de inspiratie. 

Kortom, ben je 16 jaar oud en val je in het ZWARTE GAT.......Komt goed.


» Lees verder...

Compilatie van de Paralympic Games Sochi 2014
» Lees verder...

Paralympic Games Sochi 2014

Bij de koning op het paleis.

Dutch fans

Huldiging met familie en vrienden

Eigenlijk weet ik niet waar ik moet beginnen. Mijn harde schijf in mijn hoofd zit nog steeds vol. Natuurlijk wist ik dat ik een hoop zou meemaken in Sochi Rusland maar het verwerken is nog in volle gang. Wat een prachttijd en dan nu weer naar school……

De aankomst in het dorp op de berg en mijn slaapkamer was een feestje. Vele brieven en kaarten die waren gestuurd door vrienden en familie lagen op mijn bed. Ik heb ze allemaal gelezen en opgehangen. In het dorp was eigenlijk alles te krijgen en te doen. Je kon er de gehele dag eten, er was een krachthonk maar ook een kapper en een game hall. 

Op naar de opening. Ik heb er veel zin in. Ineens zak ik door mijn prothese been. Mijn scharnier is stuk. In alle haast hebben we een rolstoel geregeld en ik kom in de optocht zittend het stadion in. Het mocht de pret niet drukken. Ik heb genoten van de show.

 

Foto: Natasja Vos (c)

Aangezien we pas aan het eind van de spelen aan de beurt zijn heb ik kans om veel wedstrijden te bezoeken en sfeer te proeven. Wat opvalt, is de dagelijkse volle uitverkochte tribunes bij de wedstrijden. 7.000 man staan te juichen dansen en te springen bij de Paralympische helling. De sneeuw is wel van slechte kwaliteit en veel toppers vallen uit en of presteren niet naar behoren. Het podium is een loterij geworden.

Foto: Natasja Vos (c)

Op de training een dag ervoor maak ik nog een flinke klapper. Mijn ribben en heup voelen zeer aan. Had ook even geen lucht meer. Ik word wat nerveuser want morgen 14 maart is het zover. Ik heb me voorgenomen vooral te genieten en de lat niet te hoog te leggen. Ik ben 16 jaar en een medaille zit er niet in.

14 maart 2014 is het dan zover. Het para-Snowboarden wordt voor het eerst gehouden op de Paralympische spelen. Gezien mijn ambassadeurschap voor de Cruyff Foundation vind ik de datum wel een mooie verwijzing. Met nummer 13! Mag ik als eerste van het startveld naar beneden. Een enorme eer maar ook een enorme druk ligt op mijn schouders.

Met mijn Coach Edwin spreek ik af een clean run neer te zetten. De course is verraderlijk en behoorlijk technisch. Het lukt mij om een goede eerst run neer te zetten. Opgelucht ben ik maar ook blij. Op de tribune zit een behoorlijk blok oranje fans. Het grootste gedeelte is mijn familie. Ik ben ontzettend blij. Mijn tweede run gaat ook naar behoren. Hij is iets langzamer dan de eerste. Ik heb wel met beide runs de handrem gebruikt. Dat moest ook wel omdat het risico groot was dat je zou vallen.

Foto: Natasja Vos (c)

Na 2 runs zegt Edwin tegen mij: Nou ga je gang doe maar wat je wilt in je derde run. Wax man Allo vraagt aan mij of ik wonder wax op mijn board wil. Deze wax is de kostbaarste in zijn soort en je gaat als een gek de baan af. Ik stem ermee in en mijn derde run ga ik alles geven en zonder handrem rijden. Mijn jonge deelgenoot Ben zegt tegen me “Doe een nowse grape” tijdens je race. Ik lach en heb er zin in.

Foto: Natasja Vos (c)

Daar ga ik van start run 3. Die wax zorgt ervoor dat ik alles over shoot. Toch houd ik mijn board in de race. Ik raak nog een stubbie onderweg en schiet van de rollers af. Nog een klein stukje …… en 2 meter voor de finish graaft mijn board zich in de mulle sneeuw en ik val. Met de finish inzicht. GRRRRRRR wat zonde. Was mijn beste tijd geweest onder de 57 seconde. Als dat zo was dan had ik op plaats 10 geëindigd en nu is het plaats 13. Jammer maar het heerlijke gevoel overheerst en heb de wereld kunnen laten zien dat je met een verlamd been en het missen van je bil spier met de wereldtop kan snowboarden. De tribune gaat uit zijn dak. Wat een heerlijk gevoel.

  

Run 1                               Run 2                          Run 3

Mijn trainer Bibian wint goud en het is feest. Feest op het medaille plein en feest bij de fans. In Nederland aangekomen is het ook feest. Ik breng een bezoek aan Koning Willem, Prinses Margriet en Meneer van Vollenhoven op het paleis. Minister President Rutte en Minister Schippers spreken me toe. Ik krijg vele persoonlijke woorden van hen. Het maakt indruk op me. Avonds bezoek ik met Lisa nog even snel het concert van Beyonce in het Ziggo Dome. De volgende dag ben ik op Papendal om coaches toe te spreken van het Johan Cruyff Instituut. Avonds is de benefit party van de Mentelity Foundation. Er wordt goed geboden en veel geld opgehaald. De volgende dag is het Cruyff Foundation dag in de Amsterdam Arena. Van Meneer Cruyff krijg ik een gesigneerde foto van mijn deelname aan Sochi. Hij zegt nog wat persoonlijks tegen me en ik ben trots. Trots op de foundation waarvan ik ambassadeur ben.

Grote Kerk Den Haag              Johan Cruyff Foundation. Foto: Natasja Vos (c)

Op zaterdag is er een feest georganiseerd voor vrienden en familie. In een overvol café wordt ik gehuldigd. Iedereen schreeuwt me toe en is blij. Van Burgemeester Harry Brinkman en Wethouder sport Jan Klaver ontvang ik de Beemster Sportpenning. Verder heb ik herinnering beeldjes voor Orthese bouwer Frank Jol, mijn Dutch SBX trainer Rob Gerlings en uiteraard voor Bibian Mentel en Edwin Spee van de Mentelity Foundation. Zij zijn het die mij zover hebben gebracht. Ik word daarna verrast door een optreden van Sharon Doorsen en DJ La Fuente. Het is een knal feest met ook een bijdrage van mijn broer DJ Lorenzo.

De weken zijn voorbij. Ik maak me op voor mijn school examen……..pffffffffffff. Wat een geweldige tijd. Dank aan alle oranje supporters. Dank NOS voor de mooie TV. Dank aan iedereen die mij gesteund heeft. Dank aan mijn familie ouders en broer.

Tot over 4 jaar al weet ik nog niet hoe die in de komende 4 jaar wordt ingericht of georganiseed............

Uitreiking Beemster Sportpenning. Foto: Natasja Vos (c)

Huldiging Holland Huis. Foto: Natasja Vos (c)

Paralympische Spelen. Foto: Natasja Vos (c)

 


» Lees verder...

Sochi here i come!

Foto: Natasja Vos (c)

Op 6 maart  vertrek ik naar de Paralympische spelen in Sochi.  Ik ben er klaar voor en voor mij mag het nu echt beginnen. Eigenlijk zit ik te wachten op het begin van de spelen en dat wachten is eigenlijk best irritant.

De afgelopen weken ben ik 2 keer naar Spanje La Molina afgereisd. Eerst had ik 2 World Cup wedstrijd dagen. De course was niet echt technisch waardoor de uitslagtijden dicht bij elkaar kwamen te liggen. Ik eindigde hier op plaats 12 en 13, een prima resultaat. Er was wel een ernstig ongeluk op de piste voor Rider Matty Robinson uit Australia. Hij was er erg slecht aan toe. Op het moment dat hij stabiel was werd hij over gevolgen naar Australia. Tijdens deze reis overleed Matty. Het heeft mij maar ook de andere Riders diep geraakt. Matty is in mijn hoofd als ik in Sochi mijn wedstrijd rijd.

Matty Robinson 2014

 

Mijn tweede week in La Molina was een trainings week. Naast elke dag Boarden zijn we ook gaan fietsen. HEERLIJK!

Foto: Natasja Vos (c)

Voor de Paralympische spelen heeft Frank Jol een nieuwe “Orange” orthese voor mij gemaakt uitgevoerd met de Nederlandse vlag en het Sochi logo. Ben er weer ontzettend blij mee want zonder dat been ben ik nergens.

Ondertussen zijn de Olympische spelen klaar en afgesloten. Wat een cool evenement was dit. Mooie sporten met mooie sporters. Mijn spelen beginnen op 7 maart met de opening van de spelen. Op 14 maart heb ik om 7.00 uur AM Nederlandse tijd mijn boardercross wedstrijd. Op 14 maart is de sluiting ceremonie. Alles is te volgen via de live stream van Paralympische sport TV op YouTube. De NOS komt dagelijks avonds met 20 minuten live uitzending om 23.30 uur. Dit wordt herhaald de volgende dag om 08.15 uur en 16.00 uur. Je kunt ook de speciale Team NL Paralympics  app downloaden op je smart Phone gemaakt door het NOC/NSF  voor het nieuws rondom de Paralympics

Foto: Natasja Vos (c)

Tot slot wil ik iedereen bedanken die mijn Road to Sochi mogelijk hebben gemaakt. Door de inzet van velen is het gelukt en ga ik naar Sochi.

 

Speciale dank aan:

Mijn ouders, broer Lorenzo en familie

De Cruyff Foundation, Miranda bedankt!

Mentelity Foundation, Bibian Mentel en Edwin Spee bedankt!

Frank Jol voor mijn fantastische Ortheses!

Dutch SBX Team, Rob Gerlings en Riders  bedankt!

Jeroen Bijman bedankt voor de fitness schema’s

 

Ook dank aan mijn sponsoren:

Oneill                                                CocaCola

Oakley                                               Unilever

Barts                                                 Beemsterkaas

Van den Berg Surf                              Heineken

Snowworld                                         Campina

Frosty                                                Albert Heijn Vos


» Lees verder...

Film van het NOC/NSF
» Lees verder...

World Cup Wedstrijden USA/Canada

 

 

Foto: Natasja Vos (©)

De afgelopen 2 weken waren een gekkenhuis. Ik ben met het Mentelity team naar Amerika gereisd om 2 World Cup Wedstrijden af te werken. Het mooie Copper Mountain was het toneel voor een prachtige race. De course was technisch en snel.  Daar ben ik goed in. Resultaat was eerste dag plek 8 en tweede dag plek 7. Een zeer goed resultaat. Om even aan te geven, als ik dit vorig jaar had gereden had ik me gelijk geplaatst voor Sochi 2014. Na een dag of 5 in USA te hebben verbleven zijn we afgereisd naar Canada Big White. Dit vindt ik toch een van de mooiste gebieden waar ik ondertussen heb gesnowboard. De course was minder technisch maar wel heel lang. Dat is in mijn nadeel door mijn lichte gewicht. De eerste dag eindigde ik op plek 12 en de tweede op plek 14. Met opgeheven hoofd reis ik weer naar huis voor een weekje school. Daarna reizen we met het team af naar Spanje La Molina voor de laatste World Cup van het seizoen en dan SOCHI.

Ik ontdek en ervaar  steets meer wat het betekent om naar Sochi te mogen. Er is behoorlijk wat media aandacht rondom mijn persoon. Dat is goed voor mij maar ook goed voor de sport en de aandacht voor mensen met een beperking. Ik mocht al een paar keer op TV mijn verhaal vertellen en ook de radio heeft aandacht aan mij besteed. Ondertussen stond ook de doping controlle op de stoep en tref ik met mijn ouders de voorbereidingen voor de reis naar Sochi. Nieuwe snowboards zijn besteld en afgeleverd.  Frank Jol maakt een nieuwe orthesse special voor Sochi. Ondertussen zit ik in Amsterdam weer op school……..leren……… DAS LASTIG!

 

In gesprek met de radio. Luister hier.

 


» Lees verder...

Paralympic profile Picture Sochi 2014

Foto: Natasja Vos (©)


» Lees verder...

Chris bij Zapp Live NCRV
» Lees verder...

Presentatie Paralympic Team NL Sochi 2014

Foto: Natasja Vos (©)

Wat een bewogen dagen heb ik achter de rug. Begin december ben ik met het Mentelity Team wezen trainen in Les Deux Alpes France. Buiten het ontzettende mooie weer en de leuke mensen in het hotel heb ik er heerlijk getraind. Na een korte week op school en eerste kerstdag met de familie zijn we met Edwin, Bibian en Lisa van het team afgereisd naar Davos in Zwitserland. Ook hier mooi weer, goede condities en lekker trainen.

Op 2 januari 2014 stond de officiële  team overdracht gepland van het Paralympic TeamNL op sportcentrum Papendal. Een evenement samen met de Olympische sporters die ook naar Sochi gaan. Het was een hectische maar gave dag. Ik kreeg hier de officiële kleding van het team en dat moest gepast worden. Daarnaast was er ontzettend veel pers die met de sporters en dus ook met mij wilde praten. Zo had ik een leuk gesprek met Tako Rietveld van het jeugdjournaal. We hadden het over de sport en hoe ik het vond dat ik de jongste sporter was. Daarnaast kreeg ik een oranje fiets van Gazelle en werden er vragen gesteld van kinderen van 10 jaar welke een school project hadden.

Foto: Natasja Vos (©)                                  Foto: Mathilde Dusol                                            Foto: Natasja Vos (©)

Eind van de dag was de team overdracht. We werden met muziek aangekondigd door Humberto Tan als Paralympic Team NL. Wat gaaf ik ben nu echt een Paralympiër! Op het podium had ik een uitgebreid gesprek met Humberto in het bij zijn van de gehele top uit de sportwereld.  Hoe stoer is dat!! Wat een ervaring.

Ga me nu snel voorbereiden op de eerste World Cups van het seizoen. We reizen met het  team naar Copper  Mountain USA en dan door naar Big White Canada. Ik heb er ontzettend veel zin in. Ben erg benieuwd waar ik sta in het nieuwe jaar.

Voor iedereen nog de Beste Wensen!!

 

Chris Uitgebreid in gesprek met Humberto Tan.

 

Presentatie Paralympic TeamNL
» Lees verder...

Going to Paralympic Games Sochi 2014

Foto: Natasja Vos (©)

27 november 2013

Vandaag heeft het NOC/NSF bevestigd dat ik als atleet naar Sochi ga voor de Paralympische spelen 2014. Op donderdag 13 maart 2014 kom ik uit voor Nederland op het debuterende onderdeel Boardercross. Ik ben super trots dat ik voor mijn land mag uitkomen. De afgelopen 3 jaar heb ik dagelijks hard getraind om dit te bereiken. Eigenlijk was mijn doel 2018 Korea maar toen ik uitzicht kreeg op Sochi heb ik met mijn begeleidings team alles op alles gezet. Het resultaat is er, ik ga als atleet! Ik ben zo trots en blij. Ik ben van zo ver gekomen. Wie had ooit gedacht dat ik na mijn ongeval op 5 jarige leeftijd nu 10 jaar later op mijn 15 jarige leeftijd naar de Paralympische spelen zou gaan. Van niet meer kunnen lopen, en al dat nog meer, naar lopen en topsport bedrijven in de vorm van Snowboarden.

Foto: Natasja Vos (©)


Dankzij het goud van Nicoliene Sauerbreij in Vancouver 2010, de ontmoeting met Lucille Werner in het TV progamma Cappies en de kennismaking in dit progamma met Bibian Mentel heeft er toe geleid dat mijn droom die ik toen had, nu uit komt. De Johan Cruijff Foundation heeft het initatief genomen  om samen met de Sportbond NSKIV en de Mentelity Foundation een project op te starten genaamd "Van FUNdament tot Talent"  In dit project heb ik mijn eerste stappen gedaan als opstap naar Topsport snowboarden. De Mentelity Foundation van Bibian Mentel heeft de topsport tak verder ingevuld in dit traject met als resultaat Sochi.

Foto: Natasja Vos (©)

Door mijn broer Lorenzo Vos ben ik gaan meetrainen met valide rijders in het Dutch SBX Team. In dit team heeft Rob Gerlings mij getraind. Ook aan hem heb ik veel te danken alsmede aan mijn orthese bouwer Frank Jol. Ik sloopte mijn benen binnen een week. Frank heeft het Chris proof gemaakt waardoor het niet meer stuk gaat.

Vanaf nu ben ik A Sporter wat inhoud dat ik  ondersteund wordt door het NOC/NSF :) Daarnaast wil ik mijn sponsers bedanken voor de steun die ze mij geven: Oneill, Barts, Oakley, MK-Skiservice, Snowworld, Van den Berg Surf, Albert Heijn Vos, Coca Cola, Unilever, Heineken en Doritos. Ook speciale dank aan de Johan Cruijff Foundation en Mentelity Foundation.  

Wel nu nog even 2 maanden gas en dan beginnen de spelen voor mij. Welcome to MY road to Sochi!

 
» Lees verder...

Is mijn Road to Sochi begonnen?

 

Wat waren de afgelopen dagen toch geweldig. Ik ben er nog steeds van aan het nagenieten.

Donderdag en vrijdag 2 World-Cup wedstrijden in Landgraaf. Ik moet 2 keer top 5 of 1 keer top 4 rijden om aan de kwalificatie eis te voldoen van de sportbond. Mocht ik dit doen dan moet de wedstrijd representatief zijn wat inhoud dat het startveld World-Cup waardig moet zijn. Met de komst van de drie top Amerikanen en een aantal andere ridders ziet het er naar uit dat ook aan deze voorwaarde is voldaan om aan een ticket te komen voor de Paralympische Spelen in Sochi. De Spelen waar ik nu al 3 jaar voor train.

Vorig jaar aan het eind van het seizoen kwam het besef dat Sochi toch wel haalbaar was. Ik heb met mijn ouders een plan opgesteld voor extra trainingen in de zomer in aanloop naar de wedstrijden. Mijn training weken in Nederland werden ingevuld met Slalom trainingen bij Pepijn van Schijndel, 2 wekelijks trainen met Rob Gerlings van het Dutch SBX Team en wekelijks met de Mentelity Foundation samen met Edwin Spee en Bibian Mentel. Met hen ben ik ook op buitenlandse stage geweest in Hintertoux met het Mentelity Team.

Met Jeroen Bijman mijn sport Fysio heb ik een kracht en cardio plan gemaakt. Karlijn van Ramhorst kwam wekelijks langs op school om mijn mentale sterkheid te verbeteren. En de Amsterdamse school zorgde dat ik ook nog tussendoor studeerde aan mijn VMBO-T opleiding. Uiteraard zorgde mijn Orthese maker Frank Jol voor een prachtig snowboardbeen.

 

Foto: Natasja Vos (©)

Donderdag was het zover. De wedstrijd is begonnen. De dag ervoor heb ik kunnen trainen op de course. Het ging heerlijk en voelde me goed. Ik was mijn zenuwen de baas en we kunnen beginnen. Ik zette gelijk in mijn eerste twee  runs een scherpe tijd wat uiteindelijk de vierde eindtijd werd in het klassement. Veel nieuwe ridders aan de start die ik nog niet kon. En dan ook nog zo goed.

Plaats 4 de eerste dag. Kan het niet geloven. Toch is het zo. Dit is het, is het goed genoeg voor Sochi. Iedereen feliciteert me. Ik blijf bescheiden omdat ik het graag officieel bevestigd wil zien. Ik hoop dit snel te mogen horen.

De tweede dag ben ik wat minder scherp en eindig ik op plaats 8 in een startveld van 32 mannen. Niets om voor te schamen.

 

Foto: Natasja Vos (©)

Het ziet er goed uit voor mij. Mijn Road to Sochi lijkt te zijn begonnen. Ik ben bijzonder trots en blij wat ik heb bereikt. Het doet me ook zo goed. Ik word zo blij van de sport. Door 4 jaar geleden Nicolien Sauerbreij te zien winnen op de Olympische spelen in 2010 ben ik begonnen met snowboarden. Door daarna kennis gemaakt te hebben  met Bibian Mentel mijn trainer/Coach is mijn Road to Sochi begonnen!

Bedankt aan mijn ouders en Broer Lorenzo. Dank zij hen bereik ik dit allemaal SAMEN!!


» Lees verder...

Start van het seizoen. Op naar Sochi 2014

Foto: Natasja Vos (©)

Eindelijk is het zover. De eerste World Cup van het seizoen gaat van start op 21 en 22 november bij Snowworld in Landgraaf. De wedstrijd en het deelnemersveld is World Cup waardig waardoor ik mij zou kunnen plaatsen voor de Paralympische spelen in Sochi Rusland. Eerlijk gezegd ben ik wel erg nerveus en gespannen. Veel vragen spelen door mijn hoofd. Zou het lukken. Zijn er veel nieuwe onbekende ridders aan de start en wordt het vele trainen van de afgelopen tijd beloond.

Ook had ik afgelopen week pech met mijn snowboard. Ik had problemen met het schroefdraad in het board waar de bindingen op worden gezet. Anders gezegd er was geen schroefdraad meer. Gelukkig heeft MK Ski-service te Bilthoven mijn board weer gemaakt. Bedankt Meno en Edgar.

De afgelopen dagen heb ik het board uitgetest en de bindingen blijven zitten. Gelukkig, ik zat echt even in de rats. De Amerikaanse atleten komen ook naar Landgraaf. Dit zorgt voor het hoge niveau voor de wedstrijd. Zij zijn goed voor plek 1 Tm 3. Zou ontzettend mooi zijn als ik een top 4 of 5 haal. Ik zal het maximale uit mij zelf moeten halen om plaatsing voor de Paralympics te halen. Dat is ook zo mooi aan de Topsport.

 

Foto: Natasja Vos (©)

Tijdens mijn deelnamen aan de Hoogste Wintertijd bleek dat ik het meeste geld had opgehaald. Dankzij vrienden en bedrijven kon ik een bijdrage aan het evenement leveren van 2000 Euro. Ik ben bijzonder trots dat ik wederom een behoorlijk bedrag heb mogen ophalen. Bedankt aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Ook werd bekend gemaakt wie een Topsportstage naar Sochi kreeg aangeboden via het NOC/NSF en de Johan Cruijff Foundation. Deze stage is bedoelt voor atleten welke het in zich hebben om in 2018 aan de start te verschijnen bij de Paralympische spelen in Korea. Ook ik mocht een uitnodiging ontvangen. Een prachtige kans voor alle genodigden. Ik hoop dat ik er geen gebruik van hoef te maken want dat zou betekenen dat ik als deelnemer mee doe in Sochi.

 

 

Met het Mentelity Team ben ik op trainingsstage geweest in Hintertoux. Naast goede trainingen waren de NOS en het NOC/NSF aanwezig met een filmploeg. Er zijn mooie beelden en interviews geschoten in aanloop naar de Paralympische spelen.

Op uitnodiging van het NOC/NSF heb ik in Topsport centrum  Papendal een ontmoeting gehad met Prinses Margriet en Meneer van Vollenhoven. Tijdens de lunch mocht ik hen bijpraten over mijn gestrande avontuur in Abu Dhabi en uiteraard ook over mijn sport prestaties. Een enorme eer dit te mogen meemaken.

Ik ben door de chips fabrikant Doritos Nederland gevraagd een maand lang hun Facebook pagina te Hijacken. Een campagne waarbij jonge mensen de pagina overnemen middels hun persoonlijke berichten. 47.000 volgers lezen mijn berichten. Like the page!

Dutch Paralympic Snowboard en Ski Team. (foto Mathilde Dusol)


» Lees verder...

My Road to Sochi Paralympic Games Para-Snowboarding

Van 7 tot en met 16 maart 2014 zijn de Paralympische winterspelen in Sochi. Op 13 maart 2014 is de Para-Snowboard wedstrijd waar ik mij probeer voor te plaatsen. Ik ben dus druk in training en ben bijna de hele week in Snowworld Zoetermeer. Op maandag en vrijdag avond train ik met Rob Gerlings van het Dutch SBX Team. Op donderdag train ik met de slalomers mee onder leiding van Pepijn van Schijndel. Zaterdag ben ik te vinden op de skate of wake-board baan met het Dutch SBX Team en op zondag trainen we met de Mentelity Foundation onder leiding van Bibian Mentel en Edwin Spee. Op de vrije dagen train ik cardio en kracht bij mijn sport fysio Jeroen Bijman. Kortom en druk schema. Op 21 en 22 november zijn de eerste wedstrijden in Snowworld Landgraaf. Ik heb er ontzettend veel zin in en ben benieuwd of het harde trainen wordt beloond in een mooie uitslag.

 

Wedstrijd schema:

21-22 november 2013  Landgraaf Nederland

17-19 januari 2014      Copper Mountain USA

25-26 januari 2014      Big White Canada

3-6 febuari 2014         Maribor Slovenie

10-12 febuari 2014      La Molina Spanje

13 maart Sochi 2014   Rusland Paralympic games 

 
» Lees verder...

Vakantie activiteiten en teleurstelling

Terug uit Les Deux Alpes en Marseillan Plage Frankrijk. Heerlijke vakantie gehad met mijn ouders en Lorenzo, en leuke dingen gedaan. Is geweldig wat je allemaal in de bergen kunt doen. Parapente en Downhillen is zo gaaf. Ook weer wezen Wake-Boarden. Check de filmpjes.

 

Ik zou met het Mentelity Team naar New Zealand afreizen. Vol goede moet vertrok ik samen met team maatje Lisa Bunschoten. In Abu Dhabi is echter mijn paspoort ontvreemd. Na overleg met de Nederlandse ambassade en mijn ouders is er besloten om terug naar huis te gaan. Omdat ik minderjarig en gehandicapt ben en zonder begeleiding daar was is een nood paspoort erg ingewikkeld om aan te vragen. De opvolgende reis landen kunnen het nood paspoort weigeren. 24 uur later zat ik weer in Nederland. Een ontzettende teleurstelling.

Foto: Natasja Vos (©)

Foto: Natasja Vos (©)
» Lees verder...

Geslaagd NOC/NSF Weekend Paralympische sporters

UTRECHT – Alle (potentiële) leden van Paralympic TeamNL Sochi 2014 waren afgelopen weekend in Utrecht bijeen voor een geslaagd kick-off weekend in de aanloop naar de Paralympische Winterspelen Sochi 2014.

Nederland zal tijdens Sochi 2014 vertegenwoordigd zijn bij het alpineskiën en het snowboarden. Dat laatste onderdeel staat in Sochi voor het eerst op het Paralympisch programma. Op dit moment zijn er vier sporters gekwalificeerd: skiërs Kees-Jan van der Klooster (zitski), Anna Jochemsen, Bart Verbruggen (beiden staand) en snowboardster Bibian Mentel. Zij waren in Utrecht aanwezig, samen met de sporters die zich nog hopen te kwalificeren: alpineskiër Thomas Mulder en de snowboarders Merijn Koek, Chris Vos, Lisa Bunschoten en Ilse van Rhenen. 

De sporters en de bijbehorende begeleiders kregen onder meer in de Winkel van Sinkel veel informatie vanuit NOC*NSF, updates over Sochi en een training van sportpsycholoog Rico Schuijers. Daarnaast was er ruimte voor verschillende andere gezamenlijke activiteiten. “Een zeer geslaagd teambuildingsweekend onder prima omstandigheden”, zei chef de mission André Cats.

 
» Lees verder...

World Cup Big White Canada

 

Afgelopen dagen was ik samen met de atleten van het Mentelity Team op World Cup Wedstrijd in de Big White Canada. Een ontzettend mooi gebied met geweldige omstandigheden. De hele wereld top was aanwezig en het beloofde 2 mooie wedstrijden te worden.

Ik was voordat ik naar Canada ging afgereisd naar Duitsland Grasgehren om daar mijn nieuwe Oxess Snowboarden uit te testen. Dat was nog best lastig maar het resultaat mag er zijn. Ik sta stabieler op mijn board en deze glijd veel beter zodat ik een betere tijd kan neerzetten.

Tijdens de trainingen in Canada had ik wel een  groot probleem. Ik kom de eerste Wu-Tang niet over. De start ligt te dicht op de Who-Tang waardoor ik onvoldoende snelheid heb om er over heen te komen. Het feit dat ik de jongste in het startveld ben helpt hier ook niet bij. Ik ben nog te licht om over deze Wu-Tang te rijden. Ik had zo een goede hoop om hier mijn tweede nominatie voor de Paralympische spelen in Sochi te behalen maar dit was echt een tegenvaller.


 

 

Tijdens de eerste wedstrijd ben ik dus niet over de Wu-Tang gekomen met mijn Oxess snowboard en moest ik dus het laatste stukje stilstaan en er over heen springen. Dit koste me gewoon 3 seconden. Ondanks dat reed ik het volgende stuk geweldig hard en lukte mij het de negende tijd neer te zetten. Is een plaats te kort voor nominatie en wetende dat ik tijd verlies om over die rot Wu-Tang te komen had het er in gezeten een plaats op te schuiven.

 

 

 

De volgende dag had ik een herkansing voor World Cup 2. Ik had besloten om op mijn oude plank te gaan rijden om zo toch over de Wu-Tang te komen. Het resultaat was dat dit niet lukte en het me ten op zichtte  van de dag ervoor me een plaats koste. Ik eindigde op plaats 10. Al met al geen halve nominatie voor de Paralympische spelen in 2014 maar wel de kans gehad om mee te mogen doen aan de World Cup in het mooiste gebied van Canada. Ik heb volgend seizoen nog steeds de mogelijkheid om mijn nominatie af te dwingen. Ik ga er dan ook vol tegen aan. Volgende wedstrijd is in augustes Nieuw Zeeland!! 24 uur reizen naar het land van rider Carl Murphy.

 

Op 42 seconde gele broek zoefffffffffff

 


» Lees verder...

Presentatie 14 van Johan Cruijff 2013

Een enorme eer om wederom deel te mogen uitmaken van de 14 van Johan Cruijff

 

Foto: Natasja Vos (©)

Amsterdam, 6 maart 2013, Chris Vos uit Noordbeemster is voor het tweede jaar geselecteerd als ambassadeur voor de Johan Cruyff Foundation. Hij is een zeer getalenteerde para-snowboarder en maakt met 13 andere ambassadeurs deel uit van ‘De 14 van Johan’, in het kader van een campagne die start op 13 maart 2013 en duurt tot 14 maart 2014. ‘ De 14 van Johan’ zijn 14 jonge sporters die zich een jaar lang inzetten als bijzonder ambassadeur om het gedachtegoed van de Johan Cruyff Foundation en het Cruyff Institute uit te dragen: nóg meer gehandicapte en niet gehandicapte kinderen en jongeren in beweging brengen.

Foto: Natasja Vos (©)

 


» Lees verder...

Chris behaalt mogelijk halve nominatie voor Sochi 2014

Afgelopen week stond in het teken van 2 wedstrijden. We zijn met het Mentelity Team naar Moskou gevlogen om vandaaruit door te reizen naar Sochi Rusland. Hier werd het Paralympisch test event gehouden welke als voorloper dient voor de Spelen in 2014. Het is alsof de spelen al plaats vinden en had ik bijvoorbeeld een naambadge op, moest ik door de security en werden we overal bij geholpen. Een leuke ervaring.


Alle top 12 top riders  (totaal 21)waren bij dit event aanwezig. De course was technisch niet moeilijk en goed te rijden. Uiteindelijk kwam ik uit op plaats 9. Een prima resultaat maar wil ik ook daadwerkelijk naar de spelen in 2014 dan zal ik 2 keer top 8 moeten rijden.  Bibian Mentel werd eerste en voor het eerst  werd het Nederlandse Volkslied gespeeld op de berg van Sochi. Kippenvel!!
 

Na de wedstrijd zijn we doorgevlogen naar München Duitsland alwaar we door reden naar Maribor Slovenia. Hier werd een World Cup Para-Snowboarden gehouden en opnieuw een kans voor mij om een nominatie binnen te halen. De course was ontzettend lang en aan het eind was je gewoon op en leeg. Het was wel een course waar ik goed in ben. Ook hier waren de volwassen top 12 riders aanwezig.

De race ging geweldig en ik zat goed in mijn vel. Na de eerste run klokte ik een 7 ste tijd. Een prima run maar mijn tweede run was echt goed namelijk plaats 5. Ja ja plaats 5 in een top startveld. De derde run kon ik helaas niet hetzelfde doen en hier kwam ik wederom uit op plaats 7. Uiteindelijk kwam ik in het klassement uit op plaats 7.


Plaats 7 is goed voor een halve Paralympische nominatie mits de sportbond de wedstrijd representatief  goed genoeg vind. Als dat zo is moet ik nog 1 maal top 8 rijden en is de Paralympische spelen van Sochi een feit.
Je begrijpt ik ben super blij!!!
        
A.S. weekend ga ik met het valide Dutch SBX Team naar een wedstrijd in Grasgehren  Duitsland.  10 dagen later ga ik naar Big White Canada voor opnieuw een World Cup Para-Snowboarden. Opnieuw een kans voor nominatie.

Mijn dank gaat uit naar:

Mentelity Foundation, Johan Cruijff Foundation, Dutch SBX Team, Protest, Barts, Oakley,  Frosty,  Albert Heijn Vos,  Snowworld, Van den Berg Surf, Frank Jol  en Fysio Jeroen Bijman
 

 
» Lees verder...

in gesprek met Paralympischesport.nl

Chris Vos in gesprek met Paralympischsport.nl tijdens de Ipcas race in Landgraaf.

 

 


» Lees verder...

IPC Para-Snowboard Wedstrijd Landgraaf

Foto: www.Rudgr.com

Op 22 en 23 november was mijn eerste wedstrijd van het jaar in Nederland Landgraaf. Het was een weerzien van oude bekende uit Nieuw-Zeeland, Rusland en Canada maar er waren ook nieuwe atleten uit Rusland Polen en Duitsland. Kortom een internationaal deelnemersveld in Landgraaf. Vooraf was gecommuniceerd dat dit een mogelijkheid was om je te plaatsen voor de Paralympische spelen in Sochi 2014. Er viel dus echt iets te winnen. Als je 1 tot en met 4 rijd ga je rechtstreeks en als je 2 keer plaats 5 tot en met 8 rijd ga je ook naar Sochi. Op het laatst werd bekend dat je, je niet kan plaatsen voor Sochi omdat de wedstrijd niet erkend werd. Een tegenvaller. Het parcour in Landgraaf was ontzettend technisch en moeilijk. Het viel gewoon tegen omdat er veel rollers, kuipbochten en jumps vlak achter elkaar aan kwamen. Je moest geen fout maken want tijd om te herstellen was er niet. Tijdens de trainingen verliep het zeer voorspoedig en had ik de course onder controlle. Echter toen we moesten starten ging het niet echt lekker en kwam ik op plaats 8 uit van de 21 starters. Is natuurlijk niet verkeerd maar er zat meer in. De tweede dag ging het een stuk beter en kwam ik op plaats 6 uit van de 21 starters. Als je erover nadenkt dan had ik me gewoon geplaatst voor Sochi! Dus eigenlijk was het niet zo slecht. Ik ben de jongste van het veld. De andere zijn gemiddeld 21 jaar.  Echter heb ik niet gereden zoals ik kan maar dit is wel een goede ervaring voor de volgende wedstrijd in Januari in Amerika.
» Lees verder...

Mijn bezoek aan de Paralympische Spelen in Londen

Ik ben met mijn ouders en Lorenzo naar de Paralympic games geweest in Londen. Wat was dat geweldig en eigenlijk was elke dag wel een nieuw hoogtepunt. De opening ceremonie was geweldig met veel muziek en vuurwerk. Toen team Holland met vlaggendrager Ronald Hertog het stadion in kwam ging de adraline door me heen. Wat was dat toch gaaf.  Achteraan liep mijn Orhese bouwer Frank Jol gek te doen, door te zingen, swingen en te zwaaien. De week voor de opening was ik Frank wezen opzoeken in Barcalona alwaar  het Dutch Dissabled atletiekteam in training was. Ik  heb de training kunnen meemaken van Suus Verduin, Marije Smits, Iris Pruysen en Jelmar Bos onder leiding van de Coach Guido Bonsen. Een geweldige ervaring om dit mee te mogen maken. Ook Frank Jol was er en naast de atletiekbaan stond zijn mobile werkplaats opgesteld. Frank heeft gelijk even naar mijn ortheses gekeken en de problemen verholpen.

 

 

In de truck bij Frank Jol in Barcalona                     Olympisch stadion Londen
 

Een ander hoogtepunt was wel dat ik de wedstrijden heb bezocht van Blade Babe Marlou van Rhijn uit Purmerend. Het is onbeschrijfelijk hoe 80.000 toeschouwers uit hun dak gaan en dan te zien hoe Marlou hier op haar blades een wereldrecord loopt. Een geweldige prestatie en voor mij zeer inspirerent. Ook heb ik de de blade runner Oscar Pristorius zien lopen. Hij heeft zelfs op blades aan de Olympische spelen meegedaan. Onwijs gaaf om deze man te zien lopen. In Londen ben ik naar veel atletiek wedstrijden wezen kijken. Zo vondt ik het geweldig om te zien hoe mijn oud collega deelneemster van het TV progamma Cappies haar droom waarmaakte om op 15 jarige leeftijd mee te doen aan het wheelen en hier gewoon met een bronsen medaille naar huis ging. Dat was haar wens 3 jaar geleden en zij heeft haar droom waargemaakt. Ook ontmoete ik Londen opnieuw Luccile Werner en hebben we even bijgepraat over mijn sport.

 

Elke avond zijn we in het Holland huis geweest om de sporters te huldigen. Ik ontmoete hier veel sporters en ook de Johan Cruijff Foundation was aanwezig. Bibian Mentel van de Mentelity Foundation is ook 2 dagen langs geweest. Zij was uitgenodigd om een presentatie te geven in Londen. 

 


Paralympische sporters bedankt voor de geweldige tijd in Londen
Nu is het voor mij zaak om te kijken of ik mij kan kwalificeren voor de winterspeelen in Sochi in 2014 maar mischien is het nog te vroeg. We zullen zien maar ik ga het in ieder geval proberen. Mijn trainingschema voor het nieuwe seizoen is klaar en heb er veel zin in.

Finale 200 meter T44  van Marlou van Rhijn en Suzan Verduin
» Lees verder...

Chris benoemt tot ambassadeur Johan Cruyff Foundation

Vandaag ben ik benoemt tot ambassadeur Wintersporten van de Johan Cruijff Foundation. Onder toeziend oog van Johan Cruijff, Richard Krajicek, Edwin van der Sar, Bibian Mentel en Esther Vegeer. Eerder op de dag was ook de jaarlijkse rolstoeldag waaraan 125 kinderen mee deden. Het was zeer zeer indrukwekend en ben trots dat ik hieraan mag deelnemen. Ik kom ook bij SBS Shownieuws en Zapplive op TV.  

Tijdens de TEAM MEETING 2012 zijn ‘De 14 van Johan’ 2012 gepresenteerd. 14 jonge sporters met een missie: nóg meer gehandicapte en niet gehandicapte jongeren in beweging brengen. Een jaar lang zetten zij zich als bijzonder ambassadeur in om het gedachtegoed van de Cruyff Foundation en het Cruyff Institute uit te dragen. Stuk voor stuk zijn ze het springlevende bewijs van de vele buitengewone initiatieven van de Foundation en het Institute om sport op wat voor manier dan ook toegankelijker te maken voor de jeugd. Bekijk hier de foto's van 'De 14 van Johan'.

 


 

 

 


» Lees verder...

Chris ambassadeur Johan Cruyff Foundation 14 van Johan

Amsterdam, 7 maart 2011, Chris Vos (14) uit Noordbeemster is geselecteerd als ambassadeur voor de Johan Cruyff Foundation. Hij is een talentvol snowboarder ondanks een verlamming aan het rechterbeen en maakt met 13 andere ambassadeurs deel uit van ‘De 14 van Johan’, in het kader van een campagne die start op 14 maart 2012 en duurt tot 14 maart 2013. ‘De 14 van Johan’ zijn 14 jonge sporters met een missie: nóg meer gehandicapte en niet gehandicapte jongeren in beweging brengen. Een jaar lang zetten zij zich als bijzonder ambassadeur in om het gedachtegoed van de Cruyff Foundation en het Cruyff Institute uit te dragen. 

Chris is een talentvol snowboarder en zegt over zijn bijzondere verhaal: “Ik vind snowboarden helemaal het einde. Het feit dat ik ondanks mijn verlamming aan mijn rechterbeen van die berg af kan is prachtig. Ik hoop dat ik als een van ‘De 14 van Johan’ anderen met een handicap kan stimuleren om ook te gaan sporten. Mijn persoonlijke doel is om dit jaar deel te nemen aan meerdere World Cup wedstrijden en uiteindelijk wil ik naar de Paralympische Spelen in 2018.”


 

‘De 14 van Johan’ zetten zich in voor de promotie van de Johan Cruyff Foundation en het Johan Cruyff Institute. Zij ondernemen eigen activiteiten in hun eigen omgeving. Daarnaast zijn ze aanwezig op de belangrijke momenten voor de Cruyff Foundation: het Cruyff Foundation IJsfeest op 30 maart, de  Landelijke Finale van Cruyff Courts Kampioenen 6 vs 6 op 2 juni, de Johan Cruijff Schaal op 5 augustus en de Cruyff Foundation Open Dag op 19 september. Meer info omtrent de andere ambasadeurs klik op,  lees verder.


» Lees verder...

Chris te gast bij het televisie progamma Zapp Live

Chris is te gast bij het televisie progamma Zapp Live om te praten over zijn prestatie op de Wereld Kampioenschappen Para-Snowboarden in Orcieres France. Chris werd hier eerst bij de Rookies. Het begint bij 1 minuut en 10 seconde.

Bijgaand de link voor het filmpje: http://www.ncrv.nl/ncrvgemist/7-2-2012/zpplive-afl-53-deel-2

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

 
» Lees verder...

Chris Vos Junior Wereld Kampioen Para-Snowboarden!!!!!!

Chris Vos, Bibian Mentel en K-J van den Klooster op plaats 1

 

 

Mike Shea, Evan Strong, Keith Gabel, Carl Murphy, Chris Vos


» Lees verder...

Ben Junior Wereld Kampioen Para-Snowboarden geworden

Ben zo blij met dit resultaat. Dit had ik niet verwacht. Van de 28 atleten ben ik op plaats 14 geeindigd. Merijn Koek op plaats 17. Jos Zaal plaats 16. Ik ben dus beste Nederlander. Bij de dames is Bibian Mentel op de eerste plaats geeindigd en bij de zit skiers Kees-Jan van den Klooster. Meer info volgt....... Heb wel een filmpje van mij huldeging op het podium

 

 
» Lees verder...

Chris zijn speciale Snowboard Orthese gemaakt door Frank Jol

Frank Jol zit rechts

Sinds vorig jaar heeft Chris een speciale Snowboard Orthese gemaakt door Frank Jol uit Hoorn. De ouders van Chris hebben diverse orthopeden bezocht in heel Nederland. Wat bleek, Frank zijn praktijk was op 15 minuten afstand. Zijn specialiteit is het maken van sportorthesen. Zo is hij aangesloten bij het Paralympische Atletiek team met o.a. atleten Marije Smits en gaat hij met hen mee naar Londen. Ook snowboardster Bibian Mentel en Snowboarder Merijn Koek hebben een been van Frank.

Chris is bijzonder blij met Frank, hij helpt hem eigenlijk op de been. Naast zijn snowboard orthese heeft Chris nu ook een zwemothese. Deze orthese is geheel van kunstof gemaakt. Het fijne voor Chris is dat hij niet meer hinkelent het strand over moet om in de zee te springen. Of hij moest hinkelent de trap op voor een zwemglijbaan en dan na een duik in het zwembad hinkelent terug. Hij kan nu zelfs met deze orthese windsurfen.

Chris zijn dagelijkse orthese is ook door Frank ontwikkelt. Deze is niet hufter proof maar Chris proof want hufterproof is niet sterk genoeg. Kortom Frank Jol en zijn team zijn toppers!!

 

 


» Lees verder...

Chris gevolgd door de Noorse snowboard bond

Chris wordt door Ruben Soderlind uit Noorwegen gevolgd tijdens de World Cup in Frankrijk. Zij willen graag jonge athleten aantrekken voor de snowboardsport en gebruiken Chris ter inspiratie.

Na 2,52 minuten komt Chris aan het woord
» Lees verder...

oakley oakley Mentelity Foundation Sport en Therapie

oakley
website_monitor_hestec